Wat wordt verstaan onder de toegestane maximummassa van een camper?

De toegestane maximummassa van een camper geeft aan hoeveel de camper mag wegen. Als op het kentekenbewijs wordt vermeld dat jouw camper een gewicht heeft van 3100 kg en een toegestane maximale massa van 400 kg, betekent dit dat je de camper mag besturen met rijbewijs B.

Het is echter belangrijk op te merken dat de inrichting van de camper zelf niet wordt meegerekend bij het bepalen van de toegestane massa. Dit wordt het ledig gewicht genoemd en omvat nog niet alle extra belading die je in de camper plaatst.

Hierbij moet je denken aan alle meubels, fietsen, watertank en andere extra lading die je meeneemt. Als je deze elementen meerekent, wordt dit het rijklaar gewicht van de camper genoemd.

Het is vaak zo dat het rijklaar gewicht hoger is dan de maximaal toegestane massa van 3500 kg. Het is belangrijk om te weten dat het overschrijden van de maximaal toegestane massa met een te zware camper kan resulteren in een aanzienlijke boete. Daarom mag het technische maximumgewicht nooit het maximale laadvermogen overschrijden.

Als je liever de weg op wilt gaan zonder je zorgen te maken over boetes, kun je je rijbewijs C behalen. Dit proces duurt meestal niet lang en met rijbewijs C kun je veilig en legaal met een camper rijden, ongeacht het gewicht.