Verkenning van het prachtige Setesdal in Noorwegen

Het is weekend in Noorwegen en dat betekent tijd voor rust en ontspanning. Op zondag zijn de winkels en musea gesloten, maar gelukkig is de natuur altijd open. Een populaire bestemming om van de natuur te genieten is het Setesdal. We voelen ons als Scandinaviërs in deze omgeving waar we genieten van de prachtige natuur en de rust.

Tijdens onze reis naar het Setesdal komen we zelfs gecamoufleerde trollen tegen in de vorm van indrukwekkende rotsen in de rivier. We maken een tussenstop bij de rivier de Otra, waar veel Nederlandse campers zijn te vinden. In de buurt van Evje kunnen we wildwaterraften leren bij Trollaktiv, een hotspot voor avontuurlijke jongeren. Daarnaast bewonderen we de Rysefossen, een prachtige waterval langs de weg.

Een ontmoeting met Erik en Gro van Brokkestøylen

Onze gastheren voor vandaag zijn Erik en Gro van Brokkestøylen, een eco luxury resort in de bergen. Dit resort ligt op zeshonderd meter hoogte en biedt een prachtig uitzicht. Erik en Gro verwennen ons met heerlijk eten en een rondleiding door het resort. Ze zijn erg vriendelijk en authentiek, wat de sfeer heel relaxed maakt.

Het resort wordt op een duurzame manier gerund en al het eten en drinken komt uit de buurt. We krijgen zelfs de mogelijkheid om de beste kaas van de wereld te proeven, gemaakt door een Nederlands stel in Valle.

De Noorse volksaard en de wet van de vuist

Tijdens het eten praten we over de Noorse volksaard en Erik legt uit dat dit komt door de dunbevolkte regio en het feit dat Noren pas recentelijk modern zijn geworden. De mensen hier waren vroeger stoer en sterk, en zorgden zelf voor hun voedsel. Dit heeft ervoor gezorgd dat Noren nog steeds erg gefocust zijn op hun eigen familie en niet zozeer op anderen.

Erik vertelt ook over de wet van de vuist, die vroeger gold in deze regio. Deze wet hield in dat indringers werden gedood, en om zichzelf te beschermen hadden de boerderijen kleine deuropeningen waar indringers moesten bukken.

Trollen en natuurwezens in het Setesdal

Het Setesdal staat ook bekend om zijn trollen en andere natuurwezens. Volgens een oud gezegde delen deze wezens de bergen met mensen, maar het is belangrijk om niet te lang te blijven. Sommige mensen nemen deze wezens nog steeds serieus en geloven niet dat ze alleen in sprookjes bestaan.

Voordat we het resort verlaten, spreken we af om morgen nog een kopje koffie te drinken voordat we verder gaan naar Karin en David. We geven ook een deel van onze boter af aan Erik en Gro, omdat ze er graag gebruik van maken.

Na een avondwandeling langs de rivier genieten we van een heerlijke nacht op de camping, en zijn we klaar om morgen verder te gaan naar onze volgende bestemming.