Tips voor het gebruik van tolwegen met een camper

Problemen bij tolpoorten

Wanneer je met de camper op pad bent en genoodzaakt bent om tolwegen te nemen, kun je tegen problemen aanlopen bij de tolpoorten. Deze poorten zijn namelijk afgestemd op personenauto’s of vrachtauto’s, waardoor campers er lastig doorheen kunnen. Het is moeilijk om bij de betaalsleuven te komen, zowel bij de onderste als bovenste sleuf. Vaak moet je zelfs uit het raam hangen om bij het wisselgeld of de creditcardsockets te komen. Dit kan heel frustrerend zijn.

Oplossing: de tolbadge

Veel camperaars kiezen ervoor om een tolbadge aan te schaffen bij bijvoorbeeld de ANWB. Dit maakt het betalen van tol een stuk makkelijker. Echter, het kan nog steeds voorkomen dat de tolbadge niet wordt herkend en je voor een gesloten poort komt te staan.

Tolbadge niet herkend

In veel gevallen wordt gedacht dat de tolbadge niet wordt gelezen, maar vaak is dit niet het probleem. De software kan simpelweg geen keuze maken of je in categorie 2 of 3 valt. Daarom wordt er geen actie ondernomen en blijft het poortje gesloten.

Onze ervaring en oplossing

Een mogelijke oplossing is om uit te stappen en op de ‘help’-knop te drukken. Hierbij kun je in het Frans of Engels aangeven dat je camper in Categorie 2 valt. Er zijn personeelsleden die meekijken via videocamera’s en wanneer zij zien dat de software geen keuze heeft gemaakt, kunnen ze handmatig een beslissing nemen door op een knopje te drukken. Hierdoor zal het poortje alsnog opengaan.

Categorie groepen in Frankrijk 2019

Het kan handig zijn om te weten in welke categorie je camper valt bij tolwegen in Frankrijk, aangezien dit de hoogte van de tol kan beïnvloeden.

  • Categorie 1: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot worden hierbij niet meegerekend).
  • Categorie 2: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder of met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter bedraagt, maar maximaal 3 meter, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot worden hierbij niet meegerekend).
  • Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter of een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg.

Slot

Door bovenstaande tips en informatie in overweging te nemen, kun je met meer gemak tolwegen nemen met je camper. Geniet van je reis!