Tips en trucs voor het achteruit rijden met de caravan

Krijg je al snel zenuwen als je moet achteruit rijden met de caravan? Maak je geen zorgen, met wat oefening kan iedereen het leren. Of je nu op een camping staat of onderweg bent op een smalle straat, het is handig om alvast te weten hoe je met de caravan achteruit moet rijden. Gelukkig zijn er een aantal nuttige tips die je kunt onthouden. Lees mee!

Deze waardevolle informatie is gecontroleerd door ervaren specialisten die rijvaardigheidstrainingen geven, waaronder trainingen voor het rijden met een caravan. We vinden het erg belangrijk dat je veilig op weg gaat en beschikt over de juiste informatie.

Recht achteruit rijden met de caravan

Als je recht achteruit wilt rijden met de caravan, is het belangrijk dat je eerst de caravanspiegels goed afstelt. In dit artikel vind je alle tips daarover. Zo kun je aan beide zijden goed zien wat er naast de caravan gebeurt. Volg vervolgens deze stappen:

 • Rijd heel langzaam achteruit.
 • Kijk afwisselend in de linker- en rechter caravanspiegel.
 • De caravan zal vanzelf iets naar links of rechts afwijken.
 • Als je in de rechterspiegel meer van de caravan ziet, stuur dan een beetje naar rechts.
 • Als de caravan iets meer in de linkerspiegel komt, stuur dan een beetje naar links om te corrigeren.
 • Dus: stuur naar de kant van de afwijking.

De auto zal altijd de caravan in een bepaalde richting duwen. Als de caravanspiegels goed zijn afgesteld, zie je tijdens het achteruit rijden op een gegeven moment aan één kant meer van de caravan. Om dit te corrigeren, stuur je ook een beetje in die richting. Op deze manier blijf je recht achteruit rijden. Onthoud dus: stuur naar de kant van de afwijking.

Om te kunnen zien en corrigeren bij zo’n kleine afwijking, is het handig om dit van tevoren te oefenen. Je moet het een keer gezien en gevoeld hebben, daarom is het volgen van een caravantraining zeer aan te raden. Dit kan je veel stress besparen onderweg!

Scharen

Als je te laat reageert, kan de caravan gaan ‘scharen’, wat betekent dat de caravan schuin achter de auto komt te staan. Maak je geen zorgen: de makkelijkste oplossing is om een stukje vooruit te rijden en opnieuw te beginnen.

Achteruit rijden in een bocht met de caravan

Soms moet je achteruit rijden in een bocht met de caravan, bijvoorbeeld om achteruit in te parkeren op een kampeerplaats. In dat geval is de schaarhoek erg belangrijk: dit is de hoek waarin de caravan achter de auto kan staan zonder de auto te raken. Deze hoek verschilt per combinatie en moet rekening houden met bijvoorbeeld een fietsenrek op de dissel. Het is handig om iemand naast de auto te hebben die kan meekijken en communiceert met jou.

Om de caravan achteruit naar rechts te laten gaan, draai je het stuur naar links.

Om de caravan achteruit naar links te laten gaan, draai je het stuur naar rechts.

Hierbij gelden dezelfde regels als bij recht achteruit rijden:

 • Rijd heel langzaam.
 • Kijk afwisselend in beide spiegels.
 • Let op de afwijking. Gaat de caravan naar de juiste plek?
 • Indien nodig kun je langzaam corrigeren, zoals je hebt gedaan bij recht achteruit rijden.
 • Kom je in de buurt van de maximale schaarhoek? Stuur dan direct de andere kant op, zodat de combinatie weer rechttrekt.
 • Daarna stuur je weer in. Zo maak je de bocht telkens een stukje verder.
 • Gaat het niet goed en krijg je de combinatie niet op tijd uit de schaarhoek? Rijd dan weer een stukje vooruit en begin opnieuw.

Bij een caravantraining bepaal je samen met de trainer eerst de schaarhoek van jouw combinatie. Dit wordt zichtbaar gemaakt met een sticker. Op die manier kun je goed oefenen met het achteruit rijden met de caravan. Voor je het weet, maak je perfecte bochten!

Wil je meer weten over het aankoppelen van een caravan? Lees dan hier verder.

Volg een caravantraining

Karin heeft zelf een caravantraining gevolgd bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Tijdens deze training leer je in één dag alles over de belangrijkste onderdelen van het rijden met een caravan, zoals:

Achteruit rijden met de caravan kun je leren!

Dit rijvaardigheidscentrum heeft een eigen oefenterrein, waardoor je alles direct in de praktijk kunt uitproberen zonder ander verkeer. Je kunt ook zelf ervaren hoe het is om een helling op te rijden en om te scharen op de weg, wat heel waardevol is. Na de training ging Karin zonder zorgen de weg op, dat is erg waardevol! We vinden dat je een zekere verantwoordelijkheid hebt wanneer je met een caravan op pad gaat. Er gebeuren elk jaar veel ongelukken door gebrek aan kennis. We wensen je veilige kilometers toe… Rijvaardigheidscentrum Lelystad organiseert regelmatig caravantrainingen op de baan. Bekijk hier de mogelijkheden.