Spaanse gasflessen – Een handige gids voor reizigers

Als je onderweg bent in Spanje, zul je merken dat je op diverse plaatsen 12 kg gasflessen kunt kopen. Deze flessen kunnen worden geruild voor volle exemplaren nadat je ze hebt gebruikt. Hoewel er geen informatie beschikbaar is over statiegeld, zijn er wel enkele problemen waar je tegenaan kunt lopen bij de aankoop.

De juiste aansluiting

De Nederlandse drukregelaar past niet op de Spaanse aansluiting. Je hebt een verloopstuk nodig, dat je kunt kopen bij ijzerwarenzaken ter plaatse. Het verloopstuk heet ‘regulador de salida libre’.

Contract en controle

Bij de aankoop moet je een officieel ‘contract’ afsluiten met de distributeur. Deze distributeur heeft vervolgens het recht om jouw gasinstallatie te controleren, mogelijk aan de hand van een keuringsrapport. Als het goed is, kan een goede camperdealer je hierover informeren.

Voor de eerste aanschaf kan de distributeur ongeveer €50 in rekening brengen.

Handige tips

Over het algemeen kun je met 2 volle flessen in Spanje ruimschoots uitkomen tijdens een middellang verblijf (bijvoorbeeld ca. 8 weken). Tenzij je te maken krijgt met extreem koude temperaturen of dagelijks je watervoorraad moet verwarmen om in de camper te kunnen douchen. Het kan dus wat gedoe zijn, maar met deze informatie kun je goed voorbereid op pad gaan!