Reisavonturen in Finland

Porvoo – Lappeenranta – Saimaakanaal

Op 20 juli 2023 zijn we onderweg naar het Finse merengebied en maken een eerste stop in Porvoo. Dit historische stadje staat bekend om zijn rode huisjes bij de oude brug en de prachtige kathedraal met een unieke klokkentoren. Een schilderij van Albert Edelfelt heeft de huisjes beroemd gemaakt.

Na Porvoo rijden we verder naar het oosten, richting Lappeenranta. Dit stadje, gelegen vlakbij de Russische grens aan het Saimaameer, organiseert jaarlijks een zandsculpturenfestijn op het strand. Dit jaar is het thema sprookjes, inclusief moderne sprookjes zoals The Lord of the Rings en The Never Ending Story.

Onze overnachtingsplek bevindt zich dichter bij de Russische grens, op de parkeerplaats bij een sluis van het Saimaakanaal. Dit kanaal verbindt het Saimaameer met de Finse Golf en speelt een belangrijke rol in de handel tussen Finland en Rusland. Momenteel is er wat spanning tussen beide landen vanwege de pachtovereenkomst rondom het kanaal.

Parikkala – Kerimäki

Op 21 juli 2023 verkennen we de bijzondere beeldentuin in Parikkala, gecreëerd door Veijo Rönkkönen. Rönkkönen was een arbeider in een papierfabriek en heeft in vijftig jaar meer dan 550 sculpturen gemaakt. Zijn tuin staat vol met verrassende en eigenzinnige creaties. Een van de hoogtepunten is de yogatuin, met bijna honderd figuren in verschillende yogahoudingen.

Na de beeldentuin bezoeken we de grootste houten kerk van Finland in Kerimäki. Deze sobere, maar prachtig vormgegeven kerk biedt plaats aan maar liefst 5000 personen. De architect had destijds als doel om de helft van de bevolking van de regio in de kerk te kunnen ontvangen.

Vlakbij de kerk vinden we een mooie plek aan het meer waar we onze camper parkeren. Het weer is niet geweldig, maar veel Finnen maken het niet uit en genieten van het meer en het strand. Wij vermaken ons binnen met het bakken van een boterkoek in de Omniaoven.

Ekonkosti – Heinävesi – Pieksamaki

Op 22 juli 2023 is het helaas regenachtig. We hadden gehoopt op een kloofwandeling bij Hanhiahontie, maar besluiten toch die kant op te rijden en ter plekke te beslissen.

Tijdens de rit komen we toevallig een wedstrijd zandsculpturen maken tegen. We stoppen en maken een wandeling om de prachtige sculpturen te bewonderen. Daarna vervolgen we onze weg naar Heinävesi, waar we de op één na grootste houten kerk van Finland bezichtigen. Deze kerk is gedecoreerd met een prachtig houten plafond.

Vanwege de aanhoudende regen veranderen we onze eindbestemming en rijden we naar Camping Lomatrio bij Pieksamaki. Hier hebben we een mooie plek aan het meer en kunnen we genieten van de sauna. Een apparaatje van Thermacell houdt de muggen op afstand, waardoor we rustig buiten kunnen zitten zonder gestoken te worden. Een geweldige tip!