Ontdekkingstocht van Haapsalu naar Tallinn en Helsinki

Haapsalu – Saue

16 juli 2023 ☀️ 24° C.

Het is vroeg in de ochtend als we vertrekken uit Haapsalu. We waren allebei al vroeg wakker en na het ontbijt zijn we om 08:00 uur de stad uitgereden. We hebben ervoor gekozen om te overnachten op een camping in de buurt van Saue. Van daaruit is het slechts een klein halfuur met de trein naar Tallinn, wat we morgen willen bezoeken.

Vuurtoren Pakri Pank

We kiezen voor kleine weggetjes en maken af en toe een omweg om wat bezienswaardigheden te bekijken. Onze eerste stop is bij het oude klooster van Padise. Helaas zijn we te vroeg en is alles nog gesloten. Daarom rijden we door naar de oude vuurtoren bij Pakri Pank. We bewonderen de hoge kliffen, maar durven niet te dichtbij te komen vanwege het gevaar van instorting.

Onze laatste camping in Estland

Onze laatste camping in Estland ligt bij Saue en is een ruime en mooie camping vlakbij het treinstation. Hier zullen we morgen de trein nemen naar Tallinn. We doen ondertussen een wasje, waarvan de kleding snel droogt door de harde wind. Ook verkennen we Saue per fiets en doen een labcache, een soort speurtocht.

Potje disc-golfen

Tijdens de labcache komen we een disc-golfbaan tegen. Disc-golf is een populaire sport in Estland, waarbij je met verschillende soorten frisbees in zo min mogelijk worpen een parcours aflegt. Ze hebben zelfs de wereldkampioen in het vrouwentoernooi. We besluiten een potje te spelen voordat we terugkeren naar de camping.

Tallinn

17 juli 2023 ☀️ 24° C.

Met de trein naar Tallinn reizen is altijd een leuke ervaring. Vaak laten we onze camper achter op een veilige camping bij een grote stad en reizen we met het openbaar vervoer naar het centrum om parkeerproblemen te vermijden. Het kopen van een treinkaartje is eenvoudig en kan zelfs met onze telefoon gekocht worden. Voor € 3,07 per persoon reizen we in een halfuur naar Tallinn. De fiets mag gratis mee.

Tallinn heeft een klein en ommuurd oud centrum. We wandelen langs alle hoogtepunten van deze oude stad, te beginnen bij het hoger gelegen deel waarvandaan we een prachtig uitzicht hebben.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn de “Lange Hermann”, een symbool van Estse onafhankelijkheid waar elke ochtend om 7:00 uur de nationale vlag wordt gehesen. Andere highlights zijn de Aleksander Nevski-kathedraal, een schitterende orthodoxe kathedraal waar helaas geen foto’s mogen worden gemaakt, en het gezellige laaggelegen deel van de binnenstad. We verbazen ons echter over de prijzen in de stad, zoals € 31,50 voor twee kopjes koffie met appeltaart op het marktplein bij het stadhuis.

Tijdens onze stadswandeling zien we ook een groot protest tegen de oorlog in Oekraïne. Kiekjes maken van het protest is lastig vanwege de bewakers, maar het is duidelijk dat vluchtelingen uit Oekraïne erbij betrokken zijn, gezien de originele foto’s en schoenen van slachtoffers in het protest zijn verwerkt.

Om 13:00 uur nemen we de trein terug naar Saue. ’s Middags ontspannen we bij de camper en maken alvast plannen voor ons bezoek aan het merengebied van Finland. We boeken zelfs al een boot om over te varen naar Zweden. Op 30 juli varen we van Turku naar Stockholm.

Met de boot naar Helsinki

18 juli 2023 ☁️🌧️ 21° C.

De rit naar de passagiersterminal A in Tallinn duurt normaal gesproken 35 minuten, maar vanwege werkzaamheden in de stad duurt het nu wat langer. Gelukkig had men ons op de camping al gewaarschuwd en volgden we de borden in het Ests. We zijn ruim op tijd voor het inchecken en kunnen vrijwel direct aan boord (we waren de allerlaatsten). Om 12:00 uur vertrekken we.

De harde wind valt gelukkig mee en we vermaken ons al snel op het zonnedek waar twee muzikanten spelen. Het enige ongemakkelijke moment is wanneer we moesten “vluchten” voor de wind achter de schoorsteen. Even later komen we aan in de haven van Helsinki.

We zijn een van de eersten die van boord gaan en arriveert op tijd bij de camping in Rastila, ongeveer vijftien kilometer verderop. Er is een metrostation op slechts 100 meter van de ingang van de camping.

Kunst in Helsinki

Omdat we tijd over hebben, besluiten we het Atheneum Museum in Helsinki te bezoeken. Dit museum heeft een uitgebreide collectie Scandinavische kunst. We besteden een groot deel van onze tijd aan het bewonderen van de werken van Albert Edelfelt, waaronder het bekende drieluik “De Kalevala” en “De gewonde engel” van Hugo Simberg.

Vanuit het museum rijden we naar het Sibeliuspark waar we het Sibelius-monument bekijken en lunchen. Helaas is het Finlandiahuis in de steigers gezet, maar we genieten van de vele parken langs de Oostzee tijdens onze fietstocht terug naar de camping.

Verkenning van Helsinki

19 juli 2023 ☀️ 21° C.

Vandaag hebben we de keuze om per fiets naar Helsinki te gaan (15 km heen en 15 km terug) of om de fiets mee te nemen in de metro. We kiezen ervoor om te fietsen en nemen een iets langere route voor een beter uitzicht op de omgeving. Helsinki heeft overal mooie fietspaden, dus dat fietst prima.

Eenmaal in de stad vermaken we ons met een zelfgekozen route langs moderne architectuur, een verfrissende afwisseling van middeleeuwse bezienswaardigheden. We bezoeken onder andere de markt bij de haven, de Oespenski-kathedraal, het Centraal Station en de moderne bibliotheek.

Een hoogtepunt van de dag is de Temppeliaukio-kirkko, ook wel bekend als de Rotskerk. Deze moderne kerk is grotendeels ondergronds en uitgehouwen in graniet. We sluiten onze dag af bij het Sibeliuspark, waar we het Sibelius-monument bewonderen en genieten van een lunch.

Terug op de camping fietsen we via de vele parken langs de Oostzee, en doen onderweg nog wat boodschappen. Rond 16:00 uur zijn we weer “thuis” en maken we plannen voor de volgende bestemming.