Ontdekkingen in het pittoreske Valle, Noorwegen
Koffie, en Erik op zijn praatstoel
Bij Gro en Erik kunnen we genieten van heerlijke koffie en zelfgemaakte limonade van wilgenroosjes. We raken niet uitgepraat en willen hier eigenlijk de hele dag blijven. Erik vertelt enthousiast over al hun succesvolle projecten en hun toekomstplannen, zoals het starten van een biologische distilleerderij en het uitbreiden van hun retreats met kitesurfen, hiken, gezond eten en zwemmen in de rivier. Hij benadrukt dat deelnemers aan hun activiteiten altijd enorm ontspannen zijn. Veel mensen wachten, volgens hem, op het geluk, terwijl hij juist gelukkig wordt van het creëren van allerlei projecten. Erik heeft zelfs na een ernstig ongeluk zijn leven weer opgebouwd en hersteld door onder andere de Wim Hof-methode toe te passen. Daarom geniet hij ook zo van winterzwemmen in de rivier, vertelt hij met een glimlach.
Eigengemaakte jam en limonade van wilgenroosjes
Museum Rysstad
we besluiten uiteindelijk om te vertrekken. Het Museum Rysstad is nu open en we nemen de tijd om alle vier de tentoonstellingen te bekijken. Deze gaan over een Noorse expeditie naar de Zuidpool in 1957, Noorse wol en breiwerk, folklore en bevers. Interessante expositie, vooral omdat de bevers die in Nederland zijn uitgezet, oorspronkelijk uit deze regio komen. We zijn blij dat we zijn teruggekomen nadat we gisteren voor een dichte deur stonden.
Onvergetelijke kaas van Karin
Bij Uppigstog Gard in Valle, de boerderij van Karin en David, krijgen we de kans om de heerlijke halfharde geiten-koeientomme van Karin te kopen. Karin en David hebben hun droom om een duurzame boerderij te beheren waargemaakt. Karin is verantwoordelijk voor de geiten, de zuivelproducten en de varkens, terwijl David zich bezighoudt met de bijen, de kas en de moestuin. Daarnaast geeft hij les in biologische landbouw en duurzaamheid aan de volkshogeschool. De kinderen helpen ook mee op de boerderij.
De geiten en hun melk
We hebben het genoegen om samen met Karin tussen de jonge geitjes te zijn. De volwassen geiten staan enkele meters verderop en worden dankzij een Nofence-halsband effectief in de wei gehouden. Karin legt uit dat ze de melk niet alleen deelt met de mensen, maar ook met de lammetjes. De jonge geiten kunnen hier de hele zomer vrolijk opgroeien, maar worden daarna geslacht. Karin en David hebben ervoor gezorgd dat de geiten een zo stressvrij mogelijk einde hebben in het slachthuis waar ze het vlees afleveren. Ze willen namelijk absoluut niet dat hun dieren lijden en benadrukken dat gestrest vlees minder smaakvol is.
Verantwoorde varkens
De tien varkens die morgen arriveren zullen ook een kort maar goed leven hebben. Ze krijgen een vrij terrein met beschutting en worden gevoerd met overgebleven fruit, groenten en weides uit het proces van het kaasmaken. Daarnaast krijgen ze biologisch krachtvoer. Alle varkens zijn al gereserveerd door mensen en bedrijven uit de omgeving. De verkoop van het vlees gebeurt meestal per half dier, al dan niet in stukken.
Lokale producten en een groendak
Brokkestøylen is een van de plekken waar Karin en David een deel van hun zuivelproducten verkopen. Ze werken ook samen met lokale horecagelegenheden en verkopen hun producten direct vanaf de boerderij. Bovendien leggen ze momenteel een groendak aan op hun woonhuis.
Een kijkje bij Rygnestad
Onze volgende stop is Rygnestad, een klein openluchtmuseum iets verderop. Helaas is het gesloten, maar we kunnen de gebouwen van buiten bewonderen. Deze boerderij is in de 16e eeuw bewoond geweest door Vonde-Åsmund Rygnestad, een legendarische held uit de Noorse sage. Het verhaal gaat dat hij als huursoldaat kostbare kunst en schilderijen heeft verzameld en hier naartoe heeft gebracht. Hoewel de deuren op slot zijn, kunnen we toch genieten van het prachtige uitzicht op de boerderij.
Een comfortabele overnachting buiten de stad
In plaats van in een Noorse hut overnachten we op de camping aan de rand van Valle. We hebben behoefte aan een echte douche, elektriciteit en comfort, vooral omdat het slecht weer is. We genieten van de verharde staanplaats met vloerverwarming en voelen ons daar helemaal op ons gemak.
Verkenning van de Otra-rivier
Op onze reis hebben we vandaag 41 kilometer afgelegd.