Ontdekkingen in Basel en een ontspannen dag aan de Rijn

We vertrekken opnieuw naar de tramhalte in Weil am Rhein. De voetgangerstrap die we gisteren namen, brengt ons naar de spectaculaire tramhalte. De trap is behoorlijk hoog en de open constructie kan afschrikken, maar het prijswinnende ontwerp en het prachtige uitzicht maken het de moeite waard.

De charmante oude stad van Basel

We nemen de tram naar Basel en stappen uit in de oude stad. Ondanks alle bouwwerkzaamheden voor de aanleg van stadsverwarming, kunnen we nog steeds de charme van de straten en pleinen ervaren.

Het historische Raadhuis

Op zaterdag worden er rondleidingen georganiseerd in het 16e eeuwse Raadhuis aan de Marktplatz. Op andere dagen kun je de indrukwekkende binnenplaats bekijken. Het Raadhuis, ook wel bekend als Roothuus, is niet alleen van buiten prachtig om te zien.

De imposante Münster

De Münster, die boven de Rijn uittorent, biedt een schitterend uitzicht vanaf het uitzichtpunt achter het gebouw. De kerk zelf is ook bijzonder vanwege de rijke geschiedenis die teruggaat tot de 8e eeuw. In de crypte kun je delen van de 11e eeuwse fundamenten bewonderen.

Ontspanning aan de Rijn

Langs de oever kun je heerlijk ontspannen en zelfs zwemmen in het water. Wij kiezen ervoor om een wandeling te maken op de smalle looppaden langs de rivier. Gelukkig is er een ketting langs het pad om je vast te houden.

Het fascinerende Papiermuseum

Helaas is het Papiermuseum vandaag gesloten, maar de beek en het waterrad die vroeger gebruikt werden voor de productie van papier zijn nog steeds indrukwekkend. De Baseler universiteit maakte in de 15e eeuw gebruik van deze papiermolen, wat resulteerde in een hoog wetenschappelijk niveau. Zelfs Erasmus, de bekende filosoof, heeft onderzoek gedaan aan deze universiteit.

Veerbootjes en een schilderachtige rit

In Basel kun je met kleine veerbootjes de Rijn oversteken. Deze boten maken gebruik van de stroming van de rivier en hebben geen motor nodig. Wij nemen de St. Alban Fähre voor een rit van slechts CHF 2 per persoon. Onderweg genieten we van het prachtige uitzicht.

Een rit langs de grens

Onze rit naar Hallau brengt ons langs de kronkelende Rijn, die tevens de grens tussen Duitsland en Zwitserland vormt. In Bad Säckingen lopen we over de langste overdekte houten brug van Europa naar het Zwitserse Stein en weer terug.

Verblijf in Hallau

Onze camperplaats in Hallau biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden waar de regio bekend om staat. Er is uitstekend sanitair en een serviceplaats beschikbaar. In de zomer kun je bovendien terecht bij de Bistro/Imbiss, waar Anita heerlijke burgers serveert. Ook is er een slimme kabelbaancabine om in te schuilen bij regenbuien.

We sluiten ons bezoek aan Basel af en maken gebruik van onze OV-kaartjes om onze 24 uur vol te maken. Morgen rijden we richting Hallau, waar we kunnen genieten van de prachtige omgeving.

Gereden afstand: 96 km