Ontdek het Pieterpad: De Langste en Leukste Wandelroute van Nederland

Wandelen is de laatste tijd enorm populair geworden als vrijetijdsbesteding, vooral door de impact van COVID. Eén van de langste en meest vermakelijke wandelroutes in Nederland is het Pieterpad.

Het Pieterpad, ook wel bekend als LAW-9, is een Lange Afstand Wandelroute van bijna 500 kilometer. Deze route begint in het Groningse Pieterburen, vlakbij de Waddenzee, en eindigt bij de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Het project werd bedacht en uitgevoerd door twee fervente wandelaars, Bertje Jens uit Groningen en haar vriendin Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg. Gedurende vijf jaar (1978-1983) werkten ze aan het concept en wandelden ze zelf de hele route. Ze hebben bestaande wandelpaden verbonden en nieuwe routes ontdekt om zo de meest schilderachtige en onverharde paden mogelijk te creëren.

Het Pieterpad bestaat uit bijna 500 kilometer wandelplezier. De vriendinnen hebben ervoor gezorgd dat de route zo min mogelijk langs autowegen en industrieterreinen loopt. In plaats daarvan volgt hij de kleinste wegen en paden, zoveel mogelijk onverhard. De route is gemarkeerd met het bekende rood-witte bordje op paaltjes, verkeersborden en bomen.

26 etappes

Het Pieterpad is verdeeld in 26 etappes, variërend van 15 tot 22 kilometer. Deze etappes zijn uitgebreid beschreven in twee wandelgidsen. De eerste 13 etappes leiden je langs 236 kilometer aan historische Wierden en Borgen, door de stad Groningen, over de Hondsrug, langs veenkoloniën, naar het prachtige Vechtdal, de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek.

Het tweede deel van de route bestaat ook uit 13 etappes. Deze voeren je langs bezienswaardigheden zoals het kasteel Vorden, waar je de bekende Pieterpad-plaquette kunt fotograferen. Verder kom je langs Hoog Elten, de Duivelsberg, de Mookerheide, het adembenemende Maasheggen-landschap en het Krijtland. Het Pieterpad eindigt bij het uitkijkplatform van de ENCI-groeve, een kalksteengroeve in de Sint-Pietersberg, waar cement werd geproduceerd door de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) vanaf 1926.

Als je de 500 kilometer van het Pieterpad nog niet genoeg vindt, kun je vanaf de ENCI-groeve verder wandelen met de GR5, die door de Ardennen en de Alpen naar Marseille loopt, aan de Middellandse Zee.

Moet je doen

De twee Pieterpad-gidsen worden uitgegeven door het Nivon: van Pieterburen naar Vorden (deel 1) en van Vorden naar Maastricht (deel 2). Deze zijn verkrijgbaar bij bol.com. Daarnaast zijn er ook wandelapps beschikbaar waarin de GPS van je telefoon je op de juiste route kan leiden.

Moet je zien

In 2006 werd er als eerbetoon aan de bedenkers van het Pieterpad, Bertje Jens en Toos Goorhuis-Tjalsma, een bronzen plaquette onthuld bij Kasteel Vorden. Ook in de boswachterij Sleenerzand is er een plaquette te vinden.

Moet je proberen

Langs het Pieterpad vind je maar liefst 61 campings. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Pieterpad. Vanaf de camping kun je met het openbaar vervoer naar het startpunt gaan en vervolgens wandel je terug naar de camping.

Groot aanbod campers en caravans

Wil je het Pieterpad verkennen met je eigen camper of caravan? Op onze website bieden wij een groot en actueel aanbod van nieuwe en gebruikte campers en caravans aan. Bekijk hier ons aanbod. Voor meer interessante kampeergebieden kun je hier kijken.