Ontdek de Molens van Schiedam

In Schiedam bevond zich ooit een bloeiende jeneverindustrie, waarbij 20 molens gerstemout maalden voor de jeneverbranderijen. Deze industrie groeide snel in de 18e eeuw, toen de import van drank uit Frankrijk werd verboden. Tegenwoordig zijn er nog maar 6 van deze molens overgebleven. Drie van deze molens zijn te vinden langs de Noordvest, naast de camperplaats: De Vrijheid, De Noord en de Palmboom.

Onze wandeling begint bij Molen De Vrijheid, gelegen naast de camperplaats. Sinds de restauratie in 1974 is deze molen dagelijks in bedrijf. Hier worden onder andere graan gemalen voor bakkers, branderijen en museumwinkels. Vervolgens komen we bij molen De Noord, de hoogste traditionele windmolen ter wereld. Op een mooie dag kunt u op het terras van deze molen genieten van een kopje koffie of thee.

Aan de overkant langs de Noordvestsingel vindt u een aantal oude branderijen die rond 1870 zijn gebouwd. Oorspronkelijk stonden deze branderijen los van elkaar, mogelijk vanwege het brandgevaar. Ze zijn nu omgebouwd tot rijksmonumenten die dienen als woonhuizen. Op de gevels zijn nog steeds de oorspronkelijke namen te zien, zoals Zeerust, Charlois, Mathenesse, De Hoop en Nooitgedacht…

Wandelend via Molen De Palm komen we langs oude opslagloodsen naar het Doelenplein. Hier staat een andere molen, genaamd Kameel, op een kruising van waterwegen. Deze molen ziet er nieuw uit en dat klopt. In 2010 werd hij volledig opnieuw gebouwd op de plek waar eerder een stellingmolen stond. Net als de andere molens is ook deze molen eigendom van de Schiedamse Molenstichting. Vrijwillige molenaars malen hier graan en wekken elektriciteit op!