Ontdek Cēsis en de rijke geschiedenis van Letland

Cēsis

Wanneer je kampeert in de prachtige omgeving van camping Apalkalns, is het de moeite waard om ongeveer 9 kilometer te fietsen naar het middeleeuwse stadje Cēsis. Deze pittoreske stad staat bekend om zijn imposante kasteel, dat stamt uit de Middeleeuwen.

Op de website kun je even klikken op de foto’s en zelf een kijkje nemen.

Daarnaast heeft Cēsis een bijzondere betekenis voor Letland: volgens een legende zou hier de Letse vlag zijn ontstaan. Na een overwinning op hun vijanden, werd de gewonde leider van de Letse vrijheidsstrijders vereeuwigd door zijn mannen. Ze hesen het bloedige laken waarmee hij was bedekt aan een speer, met de witte baan als symbool voor de plaats waar zijn lichaam het laken had bedekt.

Viljandi

Op ongeveer 1 uur rijden van Cēsis ligt het prachtige stadje Viljandi in Estland. Deze charmante plaats biedt een adembenemende ligging aan het meer, omringd door oude en nieuwe huizen op de heuvels van Viljandi.

Op de website kun je even klikken op de foto’s voor een voorproefje.

Naast het schitterende meer kun je hier ook het kasteel bezoeken, waar een openluchttheater in de ruïnes is gevestigd. Viljandi staat bekend om zijn culturele festivals en heeft verschillende openbare podia. Tijdens een wandeling door Viljandi zul je opvallen dat er overal beelden van katten en aardbeien te vinden zijn.

Soomaa Nationaal Park

De volgende stop op onze reis door Estland is het Soomaa Nationaal Park. Hier kun je genieten van prachtige wandelingen door de moerassen over goed aangelegde vlonderpaden. De natuur in deze landen blijft indrukwekkend.

Op de website kun je even klikken op de foto’s voor een impressie van het park.

Pärnu

We eindigen onze dag in de pittoreske havenstad Pärnu, waar we overnachten bij het strand. Na een ontspannen dag genieten van de zonsondergang, brengen we de nacht door in onze camper.

Met de boot naar Saaremaa

De volgende ochtend nemen we de veerboot van Virtsu naar het eiland Saaremaa. De overtocht duurt ongeveer 29 minuten en biedt een prachtig uitzicht op het eiland.

Tijdens ons verblijf op Saaremaa maken wij graag gebruik van de app RMK, waarmee je vrije overnachtingsplekken kunt vinden in de nationale parken. Deze plekken zijn vaak voorzien van faciliteiten zoals hout en toiletten.

Op de website kun je even klikken op de foto’s om inspiratie op te doen voor overnachtingen in de natuur.

Wij hebben een schitterend plekje aan zee gevonden bij Triigi, waar we besluiten een aantal nachten te blijven. We genieten van het heerlijke weer en nemen regelmatig een verfrissende duik in zee.

Kinderdijk op Saaremaa

Op weer een andere ochtend maken we een fietstocht op Saaremaa vanaf ons strandje. Het eiland biedt prachtige fietsroutes, zoals naar Angla waar je een openluchtmuseum met vijf windmolens kunt bezoeken. Ook het oude kerkje bij Karja is een bezoek waard, met zijn unieke beeldhouwwerk en muurschilderingen.

Op de website kun je even klikken op de foto’s voor een indruk van Saaremaa.

We sluiten de dag af bij de veerhaven van Triigi, waar we genieten van het uitzicht op de voorbijvarende boten. Een ontspannen dag in de zon terwijl Agnes een nieuw recept probeert: Straciatellacake a la Omnia.