Een Ontdekkingstocht in Basel en omgeving

Basel: Meer dan een Industriestad

Wanneer je door Basel rijdt, is het makkelijk om een eenzijdig beeld te krijgen van de stad. Langs de doorgaande weg zie je voornamelijk (farmaceutische) industrie, goederentransport, kantoren, parkeergarages en beursgebouwen. Maar Basel is veel meer dan alleen een bedrijvige stad. Zodra je de binnenstad betreedt, wordt je overweldigd door de schoonheid, geschiedenis en levendigheid van deze stad.

Basel heeft twee historische binnenstadkernen aan weerszijden van de Rijn. Aan de linkeroever vind je het chique Grossbasel, terwijl aan de rechteroever het ontspannen en energieke Kleinbasel te vinden is.

Een Culturele Duik in het Havenmuseum

Een van de eerste bezienswaardigheden die je moet bezoeken in Basel is het Havenmuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis van de Rijn en Basel, van de Romeinse tijd tot de hedendaagse tijd. Het museum toont prenten, modellen, maquettes en zelfs een simulator van een modern binnenvaartschip. Pronkstuk van het museum is de originele Weidling, een traditionele boot met een platte bodem die al eeuwenlang gebruikt wordt in deze regio.

Het Bijzondere Drielandenpunt

Vlakbij het Havenmuseum vind je het drielandenpunt, waar Frankrijk, Duitsland en Zwitserland elkaar ontmoeten in de Rijn. Het is een unieke plek die de eenheid en verbondenheid van deze stromende rivier symboliseert. Hoewel het gebied momenteel wat gesloten is, blijft het nog steeds aantrekkelijk en opgeruimd.

Ontdek de Rijn met een Boottocht

Vervolg je avontuur op de Rijn met een boottocht. Breng een bezoek aan het Tinguely Museum en daal af naar het grindstrandje waar lokale timmerman Urs Arlt zijn Weidling aan het voorbereiden is. Terwijl je stroomopwaarts vaart, vertelt Urs je alles over de geschiedenis van de Rijn, Basel en de scheepvaart. Terugkerend tegen de stroom in, zul je getuige zijn van de inspanningen die nodig zijn om vooruit te komen. Maar het prachtige uitzicht en de interessante verhalen maken dit zeker de moeite waard.

Proef de Diverse Keukens van Basel

Na een dag vol ontdekkingen kun je genieten van een heerlijke maaltijd in Basel. Een aanrader is Food court Klara, een grote ruimte met verschillende eetgelegenheden en keukens uit verschillende delen van de wereld. Of je nu zin hebt in Mexicaans, Thais, Argentijns, hamburgers, Afrikaans, Vietnamees of Midden-Oosters eten, je zult zeker iets vinden dat aan je smaak voldoet.

Basel en omgeving bieden een schat aan ontdekkingen voor zowel geschiedenis- en cultuurliefhebbers als avonturiers. Laat je betoveren door de prachtige stad en de gastvrijheid van de mensen. Waar wacht je nog op? Plan nu je reis naar Basel! Het wordt een ervaring die je nooit zult vergeten.