Duurzaam reizen: een camperavontuur in Kroatië

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact van hun reizen op het milieu. Duurzaam toerisme of duurzaam reizen betekent dat je tijdens je vakantie zoveel mogelijk rekening houdt met de natuur, het milieu en de lokale cultuur.

Onze suggestie: maak een camperreis door Europa en ervaar hoe gezond duurzaam reizen kan zijn. Er zijn talloze unieke bestemmingen in Europa die gemakkelijk met een camper te bereiken zijn en een goed alternatief bieden voor vliegreizen.

15 hoogtepunten in Kroatië die je niet mag missen

In deze aflevering van ‘Onderweg naar Turkije’ van Front Seat Stories zie je een geweldige camperreis door Kroatië, inclusief 15 hoogtepunten die je absoluut niet mag missen.

Een camperreis buiten het hoogseizoen

Als je met een camper reist, kun je gemakkelijker buiten het hoogseizoen reizen, waardoor er minder drukte op vakantiebestemmingen is. Omdat je je eigen bed bij je hebt, kun je in principe overal overnachten. En laten we eerlijk zijn, het reizen is zoveel leuker als het niet overal extreem druk is. Op die manier kun je echt de lokale bevolking ervaren, wat zorgt voor een compleet andere sfeer.

Wij hebben gemerkt dat we tijdens het reizen veel persoonlijker contact hebben met de lokale bevolking, wat erg gezellig is. Zoals we vaker zeggen: ‘De mensen maken de plek’. Daarom is het fijn als mensen de tijd voor je nemen en je de cultuur echt kunt ervaren.

Voel je zo vrij als een vogel en ervaar de helende kracht van de natuur. Vermijd snelwegen en ontdek onderweg de prachtige dingen van je vakantiebestemming die je anders zou missen. Ga wandelen en neem fietsen mee om je nog flexibeler te maken en optimaal te genieten van de buitenlucht en de indrukwekkende natuur. Deze activiteiten hebben een minimale impact op het milieu en zijn zowel fysiek als mentaal gezond. En voor de budgetreizigers – wandelingen zijn meestal gratis, dus ook goed voor je portemonnee!

Wist je dat Canadese artsen onlangs natuurvoorschriften kunnen geven voor fysieke en mentale problemen? Patiënten krijgen dan een jaarkaart voor nationale parken in het land. Het bewijs dat onze gezondheid direct wordt beïnvloed door de natuur om ons heen neemt snel toe.

Afwisseling tijdens de camperreis

Je denkt waarschijnlijk: ‘Maar stedentrips zijn toch ook leuk!’ En daar zijn wij het helemaal mee eens. Maar het een sluit het ander natuurlijk niet uit.

Met een camper kun je het beste van beide werelden ervaren: natuur en stad. De perfecte balans tussen actief zijn en ontspannen, het inademen van frisse buitenlucht en het opsnuiven van cultuur.

Die afwisseling is juist mogelijk wanneer je een roadtrip maakt met een camper door Kroatië. Je zit niet vast in dezelfde stad, naast dezelfde berg. Je hoeft niet elke dag op hetzelfde strand, naast dezelfde persoon te liggen. Het kan wel, als je dat wilt, maar die keuze is aan jou. En juist dat gevoel van keuzevrijheid maakt dat je het maximale uit je reis, of zelfs uit je leven, kunt halen.

Bewuste keuzes maken tijdens het reizen

Geniet jij ook zo van reizen? En weet je hoe geweldig het is om te genieten van de omgeving om je heen? Als duurzame reiziger doe je dat ook. Het enige wat je extra doet, is bewuste keuzes maken die ervoor zorgen dat de omgeving zo veel mogelijk behouden blijft of zelfs profiteert van jouw komst.

Op zoek naar de ultieme activiteit die zowel goed is voor de omgeving als voor je gezondheid? Doe een beach clean-up! Op die manier laat je de stranden beter achter dan je ze aantrof, inspireer je anderen om hetzelfde te doen en krijg je ook nog eens een workout in de buitenlucht!

Een camperreis door Kroatië

In onze aflevering ‘Camperreis door Kroatië’ laten we je zien wat je allemaal kunt doen en ervaren in het prachtige en diverse Kroatië, met zijn adembenemende natuur en rijke geschiedenis. Van steden tot natuur, maar dat had je waarschijnlijk al door.

En als het te druk wordt aan de kust of in de steden, kun je gewoon het binnenland in rijden. Kroatië heeft enkele prachtige natuurparken die je absoluut niet mag missen, zoals de Plitvicemeren en het nationaal park Krka. Daarnaast heeft Kroatië meer dan 1200 eilanden, een paradijs voor zeilers. Met een camper kun je gemakkelijk via een brug of met de veerboot naar een van deze unieke bestemmingen gaan.

Bewust consumeren tijdens je camperreis

In plaats van consumeren, kun je tijdens je camperreis echt genieten van de natuur. Tijdens een lange camperreis merken we dat we bewuster consumeren. Een van de dingen waar we nog aan kunnen werken, is vaker onze boodschappen doen bij lokale winkels in plaats van grote supermarktketens. We hebben het in ons hoofd om dat te doen, maar in de praktijk belanden we toch vaak in grote supermarkten. Gelukkig hoeven we geen plastic tassen te gebruiken, want we gooien de boodschappen direct vanuit de winkelwagen in onze camper!

Wij reizen met de camper door de Balkan richting Turkije en leggen de mooiste natuurparken en steden vast voor iedereen die ze wil zien. In onze aflevering laten we je alle geweldige plekken in Kroatië zien. De coördinaten van de beste slaapplekken vind je trouwens in de beschrijving onder de video.

Wacht niet tot je arts een natuuruitje voorschrijft, maar neem zelf het initiatief en overnacht met je camper op de meest fantastische plekken midden in de natuur.

In ons volgende blog delen we nog meer hoogtepunten die we aanraden in Kroatië. Er is zoveel te zien dat we de YouTube-video in tweeën hebben geknipt! Veel plezier met het kijken naar deel 1, laat ons weten wat je ervan vindt en stel vooral je vragen in de comments. Abonneren? Graag! Tot de volgende keer!

X Loes, Marc & Pet | Front Seat Stories

Wil je meer weten over bewust reizen? Klik hier.

Volg Loes en Marc ook op Instagram via Front Seat Stories.