De verplichte afvalbeheerbijdrage voor autobanden en caravans

Sinds 1 april 2004 moeten autobanden een verplichte afvalbeheerbijdrage betalen. In 2007 werd deze regel ook van toepassing op de banden van caravans en aanhangers. Een recente mailing van RecyBEM heeft ondernemers in deze sector hier nogmaals op gewezen.

RecyBEM is opgericht door De Vereniging Band en Milieu en is verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van banden op een milieuvriendelijke manier. Ondernemers waren zich echter niet altijd bewust van het feit dat het RecyBEM-systeem sinds 2015 algemeen verbindend is verklaard (AVV), wat gevolgen voor hen heeft.

Sinds 2007 vallen producenten en importeurs van caravans en aanhangwagens onder het Besluit beheer autobanden. Dit betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het innemen en milieuvriendelijk verwerken van oude banden. Ze betalen hiervoor een wettelijke afvalbeheerbijdrage aan de Stichting Fonds Band en Milieu. RecyBEM organiseert de collectieve inzameling en verwerking hiervan, waardoor de branche bijdraagt aan de kosten voor het inzamelen en recyclen van autobanden.

Uit de branche

In het tijdschrift BEM-circle hebben ondernemers uit de caravan- en aanhangerbranche hun ervaringen gedeeld. Van der Slik Caravan Centrum Zoetermeer is al sinds 2008 bekend met de bijdrage: “Destijds had ik niet door dat ik hiermee te maken had. Ik dacht dat ik caravans verkocht die door een andere partij waren geïmporteerd. Moest ik dan een bijdrage betalen voor de banden? Ik vond dat maar gedoe, maar nadat het me werd uitgelegd, heb ik me eraan gehouden en aan mijn verplichtingen voldaan.”

Sommige merken, zoals Adria, maken het hem gemakkelijk door de administratie en betaling te verzorgen. Bij Caravelair moet hij het zelf doen. Van der Slik Caravan Centrum benadrukt dat dit net zo oké is als de regeling voor de recyclebijdrage voor koelkasten.

“Bedrijven die zich hier nog niet bewust van waren, bedoelden het vast niet verkeerd”, zegt Van der Slik Caravan Centrum. Het was vooral het gebrek aan bewustzijn van de wettelijke verplichting.

Van Uden Caravans in Sint-Oedenrode heeft pas onlangs, tijdens een vergadering met BOVAG, ontdekt dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de afdracht. Ze dachten dat de afdracht niet voor hen gold omdat ze als dealer via agenten werkten. Maar dit bleek onjuist te zijn.

Verantwoordelijkheid

Volgens het Besluit beheer autobanden is de agent niet de importeur. De importeur is namelijk degene die verantwoordelijk is voor het binnenbrengen van de autobanden, caravans en aanhangers op Nederlands grondgebied en ze als eerste aan anderen ter beschikking stelt. Omdat een agent meestal geen eigenaar wordt, verkoopt deze de caravan niet als eerste aan een ander.

Van Uden Caravans heeft zich nu aangemeld bij de BEM en zal met terugwerkende kracht aangifte doen van de banden die via hun bedrijf op Nederlandse wegen terecht zijn gekomen.

Erwin Hymer Group

Goed nieuws voor dealers van Bürstner, LMC, Eriba en Dethleffs: Erwin Hymer Group NL neemt per 1 augustus 2021 de afdracht van de afvalbeheersbijdrage voor autobanden voor hun Nederlandse dealers voor hun rekening. Als u vóór deze datum caravans van deze merken of andere caravans uit het buitenland hebt ontvangen en gefactureerd, moet u zelf aangifte doen en betalen.

Adria: verantwoordelijkheid opgelost

Bij importeur Adria Benelux hebben ze de aangifte met terugwerkende kracht geregeld. Ze beschouwen dit als het inlossen van hun milieuschuld. Ze hebben besloten dat zij nu verantwoordelijk zijn voor de aangifte en niet de dealers.

RecyBEM heeft een aantal vragen opgesteld om te bepalen of een bedrijf verplicht is om de afvalbeheersbijdrage te betalen. Als het antwoord op een van deze vragen ja is, moet er contact worden opgenomen met RecyBEM:

  1. Koopt u nieuwe of gebruikte autobanden in het buitenland bij bedrijven die geen lid zijn van de Vereniging Band en Milieu?
  2. Koopt u autobanden bij buitenlandse websites, zelfs als deze in het Nederlands zijn?
  3. Ontvangt u autobanden, caravans of aanhangwagens uit het buitenland of ontvangt u facturen van buitenlandse bedrijven?
  4. Produceert of assembleert u caravans of aanhangwagens en koopt u banden in het buitenland bij niet-leden van de BEM?
  5. Importeert u auto’s, campers of bedrijfswagens met een extra set autobanden?
  6. Verkoopt u autobanden van sloopauto’s?
  7. Bent u de eerste die autobanden op de vervangingsmarkt in Nederland brengt?

Als het antwoord op een van deze vragen ja is, neem dan contact op met RecyBEM: www.recybem.nl

Als je op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte camper of caravan, heb je bij ons een ruime keuze uit dealers en particulieren. Of wil je eerst het laatste kampeernieuws bekijken?