De opkomst van vouwwagens in Nederland

Volgens recente cijfers van de brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) heeft Nederland dit jaar voor het eerst meer dan 700.000 kampeermiddelen. Deze cijfers omvatten caravans, campers en vouwwagens. Wat nog interessanter is, is dat de stijgende verkoop van vouwwagens hier verantwoordelijk voor is!

Vouwwagenverkoop blijft toenemen

In tegenstelling tot de verkoopcijfers van nieuwe caravans en campers, vlogen vouwwagens het afgelopen jaar als warme broodjes over de toonbank! In vergelijking met 2021 is de verkoop van vouwwagens in 2022 met maar liefst 21 procent gestegen. Als we verder terug kijken naar het pre-coronajaar 2019, was de verkoop zelfs 64 procent hoger.

Meer dan 3000 nieuwe vouwwagens in Nederland

Vouwwagens, ook wel ’tenttrailers’ genoemd, zijn al een tijdje bezig aan een ware comeback. In tegenstelling tot camper- en caravanproducenten hadden fabrikanten van vouwwagens het afgelopen jaar minder hinder van leveringsproblemen of tekorten aan computerchips. Hierdoor konden bijna 3.200 nieuwe vouwwagens worden afgeleverd aan Nederlandse kampeerders, tegenover zo’n 2.600 in 2021 en minder dan 2.000 vouwwagens in 2019. In 2022 zijn Campooz, Cabanon en Jamet de populairste merken.

Meer dan 100.000 vouwwagens in Nederland

Volgens de experts van de KCI zijn er inmiddels meer dan 100.000 vouwwagens in Nederland, samen met 420.000 caravans en ruim 180.000 campers. Dit brengt het totale aantal kampeermiddelen in Nederland voor het eerst boven de 700.000. Een mijlpaal waar we bij I Love Kamperen erg blij mee zijn!

Handig achter een elektrische auto

Volgens voorzitter Leo Diepemaat van de KCI begrijpt hij waarom mensen voor vouwwagens kiezen: ‘Tenttrailers zijn compact, extreem licht en daardoor makkelijk te trekken achter bijna elke auto. Elektrische en hybride auto’s worden steeds populairder, maar velen hebben een beperkt trekgewicht. Een vouwwagen is dan de perfecte oplossing. Bovendien zorgt een vouwwagen voor minimale luchtweerstand, waardoor het energieverbruik binnen de perken blijft’.

Snelle en eenvoudige opzet van een vouwwagen

Het gedoe met een vouwwagen behoort tot het verleden: ‘Tegenwoordig zijn tenttrailers van alle gemakken voorzien en ze staan vaak al binnen enkele minuten. Daarnaast bieden ze dezelfde voordelen als een caravan of camper. Eenmaal gekampeerd, zoals velen tijdens de coronapandemie hebben ontdekt of herontdekt, wil je niet meer anders’, aldus Diepemaat.

Vouwwagens zijn populair

Bij I Love Kamperen waren we al op de hoogte van de populariteit van vouwwagens 😉. We ontvangen dagelijks verzoeken voor leuke vouwwagenproducten in onze webshop. We hebben geluisterd en zijn een klein assortiment begonnen. Alle 100.000 vouwwagenbezitters kunnen deze leuke emaille mok aan hun kampeeruitrusting toevoegen 😉.