De mooiste weg van Noorwegen: Suleskarvegen
Wie van avontuur houdt, moet de adembenemende Suleskarvegen rijden. Deze route verbindt oost en west en trekt over een pas van 1052 meter hoog. Als je van Oslo naar Stavanger wilt, biedt de Suleskarvegen de kortste route – althans in de zomer. Deze pas is sinds gisteren, 21 mei, weer open na een half jaar gesloten te zijn geweest vanwege hevige sneeuwval en de migratie van rendieren.
Rendieren op de weg
De Suleskarvegen bevindt zich in het zuidelijkste deel van Noorwegen waar wilde rendieren leven. Er zijn ongeveer duizend rendieren in dit gebied en zij trekken in de winter in kuddes naar hun paaigebieden. Dit betekent dat ze op verschillende plekken de weg moeten oversteken. In de zes zomermaanden maken mensen gebruik van de weg, maar gedurende de andere zes maanden behoren de rendieren alleen bij.
Sneeuw en smeltwater
Om de weg begaanbaar te maken na de zware sneeuwval, hebben sneeuwploegen smalle doorgangen vrijgemaakt. Op veel plekken is de doorgang zo nauw dat auto’s elkaar niet kunnen passeren en moeten uitwijken naar uitgegraven inhammen. Het is misschien maar goed dat we deze weg nu pas rijden, want tijdens de eerste openingsdag is het populair bij de Noren om door de zes meter hoge sneeuwvlaktes te rijden. Bewoners pochten gisteravond over de hoge sneeuwwallen.
Bijzondere ervaring bij Sirdal Husky Farm
Aan de andere kant van de berg bereiken we Sirdal, waar we een bezoek brengen aan de Sirdal Husky Farm. Samen met een Duits stel krijgen we een rondleiding van Florian en Fee, ook Duits. Deze familie verwelkomt ons en geeft ons zelfs de kans om een ritje te maken in een hondenkar. Florian en Fee leggen uit dat de husky’s de afgelopen tien jaar getemd zijn. Hoewel ze nog steeds fel kunnen zijn, is agressief gedrag eruit gefokt en zijn ze nu vriendelijk en knuffelbaar.
Een avontuurlijke rit
Na de rondleiding maken we een spannende rit met zes husky’s. Florian communiceert met de honden met behulp van gebarentaal. Als we zelf de kar besturen, zijn we echter een beetje verloren en vergeten we de commando’s. Gelukkig weten de honden de weg en worden ze in toom gehouden door het stuur en de remmen van het karretje. Op de Innuat kennel hebben honden hun eigen verblijf met een maatje.
Een unieke ervaring
De hele ervaring bij Sirdal Husky Farm is de moeite waard. Familie Florian en Fee hebben 44 honden, stuk voor stuk knuffelbaar. Tijdens de winter organiseren ze ook avontuurlijke tochten door de bergen in de sneeuw. Maar in de rest van het jaar bieden ze activiteiten aan voor gezinnen, mensen met een beperking en zelfs voor mensen met dementie.
Afgelegde afstand vandaag: 82 kilometer.