Camper Wegenbelasting: Wat Moet Je Weten? – Camper Met Kinderen

Een camper is de ultieme manier om vrijheid te ervaren tijdens je vakantie. Maar naast de aanschafprijs van een camper, zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden, waaronder de wegenbelasting. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de camper wegenbelasting.

Wat is camper wegenbelasting?

Net als voor auto’s, moet je voor een camper ook wegenbelasting betalen. Wegenbelasting is een belasting die je moet betalen voor het gebruik van de openbare weg. De hoogte van de wegenbelasting voor een camper is afhankelijk van het gewicht van de camper. Hoe zwaarder de camper, hoe meer wegenbelasting je moet betalen.

Hoe wordt de wegenbelasting voor campers berekend?

De hoogte van de wegenbelasting voor een camper wordt bepaald aan de hand van het gewicht van de camper. Voor campers met een gewicht tot 3.500 kg betaal je een vast bedrag per kwartaal. Voor campers met een gewicht hoger dan 3.500 kg betaal je een vast bedrag per kwartaal plus een bedrag per kilogram boven de 3.500 kg. Het is dus belangrijk om te weten wat het leeggewicht van je camper is om de wegenbelasting te kunnen berekenen.

Hoe kan je de wegenbelasting voor een camper berekenen?

Je kunt de wegenbelasting voor een camper berekenen op de website van de Belastingdienst. Hier kun je eenvoudig het kenteken en het gewicht van je camper invoeren en krijg je direct te zien hoeveel wegenbelasting je moet betalen.

Verlaagde wegenbelasting voor campers met groene energielabels

Als je camper beschikt over een groen energielabel, betaal je minder wegenbelasting. Campers met een energielabel A of B betalen bijvoorbeeld minder wegenbelasting dan campers met een energielabel C of D. Dit kan interessant zijn als je op zoek bent naar een nieuwe camper en duurzaamheid belangrijk voor je is.

Conclusie

Als je een camper hebt, moet je rekening houden met de wegenbelasting. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht van de camper en kan eenvoudig berekend worden op de website van de Belastingdienst. Als je camper beschikt over een groen energielabel, betaal je minder wegenbelasting. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe camper. Zo kun je onbezorgd genieten van je vakantie op de weg!