Bewuster leven: Tips voor een groener en duurzamer leven

Introductie

Tegenwoordig horen we vaak het woord ‘duurzaam’ voorbij komen. Maar laten we eerlijk zijn, gebruiken we dit woord niet te veel? Bij CamperHomie denken we van wel en daarom benaderen wij het liever als ‘bewuster leven’. We streven naar een groener leven, stap voor stap, op een luchtige manier, zodat het ook voor jou interessant wordt.

Oorsprong van duurzaamheid

Eigenlijk is duurzaam leven niets nieuws. Voor de oorlog werden duurzame relaties gekoesterd en was er geen online wereld vol afleiding. Men communiceerde gewoon met de mensen om zich heen. Hetzelfde geldt voor biologisch eten, wat nu ineens populair is. Vroeger was alles al biologisch, voordat bestrijdingsmiddelen hun intrede deden.

Begin bij jezelf

Een duurzaam leven begint bij jezelf, maar op jouw eigen manier. In dit blog geven we verschillende tips waaruit je kunt kiezen. Je hoeft niet meteen alles te kunnen of te doen, het gaat stap voor stap.

Bewuster leven thuis

Laten we beginnen met het verduurzamen van je eigen leefomgeving. Dit is eigenlijk heel goed te doen. Hier zijn enkele tips:

– Fiets vaker en laat de auto staan
– Kijk naar alternatieve manieren van reizen, zoals de trein
– Verbruik minder stroom door lichten uit te schakelen en gloeilampen te vervangen door ledlampen. Was ook op lagere temperaturen
– Vergelijk je energieverbruik
– Bekijk de mogelijkheden voor zonnepanelen
– Isoleer je huis
– Douche korter of sla een dag over
– Gebruik minder plastic
– Eet minder vlees
– Droog je was aan een rek in plaats van een droger. Als je toch een droger gebruikt, vang dan het water op en gebruik het voor je planten in huis
– Koop alleen wat je echt nodig hebt

Het is goed om te weten dat als 1 miljoen huishoudens hun thermostaat 2 graden lager zetten en korter douchen, Nederland al 6.6% van haar gasverbruik kan besparen.

Bewuster leven tijdens het kamperen

Geweldig, je hebt al een voordeel behaald! Je vliegt niet, dus je hebt al minder CO2-uitstoot. Maar zelfs tijdens het kamperen stoten we nog CO2 uit. Maak je geen zorgen, je hoeft je niet schuldig te voelen als je een leuke roadtrip wilt maken. Er is zoveel te ontdekken.

Je kunt ervoor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren. Wij hebben daar een mooi initiatief voor waarbij je zelfs de uitstoot kunt berekenen. Maar je kunt het ook anders aanpakken en met een goed gevoel op vakantie gaan. Hier zijn enkele tips:

– Koop lokaal om de lokale economie te ondersteunen
– Consuminder, minder spullen betekent minder afval
– Recycle of geef oude materialen een nieuw leven
– Kampeer op plaatsen die rekening houden met de natuur
– Zoek naar natuurcampings of campings die aangesloten zijn bij het Green Key-keurmerk
– Beperk je bagage tot vijf essentiële items
– Douche minder vaak door bijvoorbeeld gebruik te maken van een zwembad of de zee
– Maak een ontspannende wandeling in de natuur
– Neem een tas mee tijdens je wandeling of fietstocht om afval op te ruimen
– Probeer eens alleen groenten op de barbecue te grillen

Wist je dat het verminderen van vleesconsumptie met slechts één dag per week al grote besparingen oplevert? Afhankelijk van de soort en hoeveelheid vlees die je vervangt, kun je grofweg het volgende besparen: 1 maand aan douchewater, gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot en 1 maand werk voor een boom.

Bewuste keuzes na het kamperen

Als je weer ontspannen en uitgerust bent, klaar om verder te gaan, kun je ervoor kiezen om een camper of caravan te huren. Op deze manier kun je ontdekken welk model het beste bij je past voordat je er zelf een aanschaft. CamperHomie is fan van deelplatformen, omdat delen zorgt voor minder productie en uiteindelijk ook minder afval.

Hier zijn enkele tips voor bewust leven na het kamperen:

– Zet je koelkast op een lagere stand om energie te besparen
– Compenseer je CO2-uitstoot, maar je kunt ook een boom planten of een tegel verwijderen en vervangen door een plant
– Zorg ervoor dat je afval goed scheidt, zoals plastic, metaal en drinkpakken, of groente-, fruit- en tuinafval
– Maak een insectenhotel of voerplaats voor vogels in je tuin
– Verlaag de verwarming en trek een extra trui aan. Wikkel jezelf ook in een mooie dikke deken op de bank en lees nog wat blogs op deze site

Kampeerartikelen en kampeerspullen

Hier zijn enkele artikelen die je kunnen helpen op een duurzame kampeerreis:

– 17 tips voor een duurzame inpaklijst
– Een rondreis met de camper langs 7 jachthavens

Conclusie: kies de stappen die bij jouw levensstijl passen. Voel je niet schuldig als je meer kilometers maakt of met het vliegtuig reist. We moeten het samen doen en samen maken we een verschil. Samen komen we verder. Succes! Als je nog tips hebt die je wilt delen, laat het ons dan weten in de reacties.