BELANGRIJKE VERSCHILLEN IN MOTOREN VAN VOLKSWAGEN CAMPERS

Tijdens de open dagen die jaarlijks gehouden worden in januari en februari, stellen mensen vaak vragen over de voor- en nadelen van de verschillende campertypes die wij aanbieden. Zoals een voetballer ooit zei: “elk voordeel heeft zijn nadeel”. Dit geldt ook voor de campers. Dus als je van plan bent om een camper te huren, lees dan verder en ontdek snel de motortechnische verschillen tussen onze T2, T3, T4 en T5 campers!

Volkswagen T2 camper: luchtgekoelde benzinemotoren

De T2 campers, gebouwd in de jaren ’70, geven je het echte retro Volkswagen camper gevoel. Ze hebben een luchtgekoelde benzinemotor (1.6 of 2.0 liter). Dit betekent dat de motor bij erg warm weer en hard rijden of file kans heeft om oververhit te raken. Daarom adviseren wij onze klanten om niet te verre reizen te maken. Een twee weken lange reis van Nederland naar Zuid-Spanje en terug is dus geen goed idee.

Volkswagen T3 camper & T4 camper: watergekoelde dieselmotoren

Als we kijken naar de motoren in de Volkswagen T3 en T4 campers, dan kiezen wij altijd voor dieselvarianten. De T3 heeft een 1.6 turbo diesel motor en de T4 een 2.4 diesel. Deze motoren zijn watergekoeld, wat inhoudt dat ze minder snel oververhit raken. Deze campers zijn dus geschikt voor langere reisafstanden. Om ervoor te zorgen dat je tijdens je kampeervakantie geen last hebt van koelproblemen, zijn al onze T3 campers voorzien van gereviseerde motorblokken en worden ze regelmatig getest om zeker te zijn dat het koelsysteem goed functioneert.

Volkswagen T3 & T4 camper: verschillend aantal cilinders

De T3 campers hebben een 4 cilindermotor, terwijl de T4 campers zijn uitgerust met een 5 cilindermotor, die tevens groter is en zijn uitgerust met nieuwere technologie. Het voordeel hiervan is dat ze langer meegaan (400.000-500.000 kilometer) dan de motoren in de T3 campers. De motoren van de T3 campers moeten eigenlijk elke 200.000 kilometer gereviseerd worden.

Volkswagen T5 camper: goede dieselmotor

In onze Volkswagen Florida T5 modellen hebben we een betrouwbare 2.5TDI motor met 131pk. Dit is de motor met de minste problemen van alle T5 dieselmotoren, daarom hebben we besloten om dit type buscamper te verhuren. Daarnaast is de motor met 131pk perfect voor een camper, omdat het totale gewicht van de camper vaak hoger is dan dat van een bestelbus of personenbus.

Snelheid

Wat de snelheid betreft, gelden de volgende regels op de snelweg:

  • Maximum snelheid Volkswagen T2: 100 km/u – Kruis- en adviessnelheid: 90 km/u
  • Maximum snelheid Volkswagen T3 (1.600TD): 120 km/u – Kruis- en adviessnelheid: 100 km/u
  • Maximum snelheid Volkswagen T4 (2.400D): 120 km/u – Kruis- en adviessnelheid: 110 km/u
  • Maximum snelheid Volkswagen T5 (2.500 TDI): 150 km/u – Kruis- en adviessnelheid: 120 km/u

Conclusie

De T2 camper met een benzinemotor is het meest geschikt voor kortere afstanden.

De T3 camper met een 1.600 TD motor is het meest geschikt voor binnenwegen en stadsverkeer waar je vaak moet afremmen en optrekken.

De T4 camper met een 2.400 D motor is het meest geschikt voor snelwegritten en langere afstanden.

De T5 camper levert het beste en meest moderne rijcomfort tijdens je vakantie.

Wij hopen dat je veel hebt geleerd van onze uitleg!

Geschreven door: Nisty, Camper Experience 1e monteur en gepassioneerde Volkswagen kenner

Ben je ook nieuwsgierig naar de interieurverschillen? Lees onze blog hierover!