Belangrijke verkeersregels en tips voor reizen met de camper in Frankrijk

Frankrijk is een populaire bestemming voor camperreizen, maar er zijn een aantal belangrijke verkeersregels waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we enkele van deze regels en geven we ook handige tips voor het reizen met de camper in Frankrijk.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 km/u, wat gelijk is aan de meeste Europese landen. Buiten de bebouwde kom op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding is de maximumsnelheid sinds 1 juli 2018 verlaagd naar 80 km/u. Op autosnelwegen geldt een maximumsnelheid van 130 km/u, maar bij regen moet je de snelheid verlagen naar 110 km/u.

Koptelefoon tijdens het rijden

Het gebruik van een koptelefoon tijdens het rijden of fietsen is verboden in Frankrijk. Dit geldt niet alleen voor bellen, maar ook voor het luisteren naar muziek. Alleen het gebruik van een carkit is toegestaan in auto’s.

Radardetectie in je camper navigatie

Het gebruik van radar-detectieapparatuur in de auto is verboden in Frankrijk. Dit betekent dat je de flitspaalinformatie op je navigatiesysteem of iPhone moet verwijderen of uitschakelen. Als je deze regel overtreedt, riskeer je een hoge boete of inbeslagname van de apparatuur.

Kinderen en fietsen in de camper

Kinderen jonger dan 12 jaar zijn verplicht om een fietshelm te dragen, zelfs als ze achterop de fiets zitten. Het is belangrijk om een fietshelm mee te nemen voor je kinderen als je in Frankrijk wilt gaan fietsen. Bovendien zijn fietsers in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen buiten de bebouwde kom na zonsondergang, en is het verboden om naast elkaar te fietsen, zelfs in de stad.

Brommers of scooters in de camper

Bestuurders en passagiers van gemotoriseerde tweewielers moeten sinds eind 2016 verplicht handschoenen dragen. Dit geldt ook voor passagiers achterop. Als je deze regel overtreedt, riskeer je een boete van meer dan €50.

Noodzakelijke items in de camper

Hoewel de alcoholblaastest wettelijk verplicht is, wordt er momenteel geen boete voor gegeven. Het dragen van een reflecterend veiligheidsvest is verplicht voor de bestuurder. Verder moet je ook een gevarendriehoek en een reservebril meenemen als je een bril- of contactlenzendrager bent.

Milieuzones

Sinds 1 juli 2016 kunnen gemeenten in Frankrijk milieuzones instellen. Om toegang te krijgen tot deze zones, is een Crit’Air-vignet vereist. Dit vignet is online verkrijgbaar voor €4,21. Let op: er zijn websites die de milieusticker voor veel hogere prijzen aanbieden. Bestel het vignet dus alleen op de officiële website.

Boetes en tijdige betaling

Als je de boetes ter plekke of binnen 15 dagen betaalt, zijn ze lager. Dit wordt een amende minorée genoemd. Als je te laat betaalt (meer dan 45 dagen), krijg je te maken met een aanzienlijke verhoging van de boetes. Zorg er dus voor dat je je boetes op tijd betaalt.

Houd rekening met deze verkeersregels en tips om optimaal van je campervakantie in Frankrijk te genieten!