Belangrijke tips voor een geslaagde campervakantie

Genieten van de vrijheid en luxe van reizen met een camper is heerlijk. Maar om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, zijn er een paar basisprincipes die je moet kennen. Op deze pagina geven we enkele belangrijke tips om veelvoorkomende fouten te voorkomen.

Rijd niet te veel

Veel beginners maken de fout om te veel te rijden. Het is verstandig om een specifieke streek, dorp of stad te kiezen waar je naartoe wilt en daar een paar dagen te blijven voordat je verder trekt. Een mooie combinatie is om 2-3 dagen het gebied te verkennen en vervolgens een stukje verder te rijden.

Wees zuinig met gas

Het is belangrijk om zuinig om te gaan met gas, vooral omdat Nederlandse gasflessen moeilijk te ruilen zijn in het buitenland. Je kunt maandenlang koken met slechts één gasfles, maar als je de camper moet verwarmen, gaat het gasverbruik veel sneller. Zorg indien mogelijk voor een LPG-tank of een LPG-fles met buitenaansluiting.

Zorg voor benodigdheden

Zorg ervoor dat je altijd reserve lampjes, zekeringen en wat klein gereedschap bij je hebt. Daarnaast is het handig om ducttape mee te nemen. Bedenk dat een camping over het algemeen meer faciliteiten biedt dan een camperplaats. Als je behoefte hebt aan extra comfort, zoals het doen van de was en uitgebreid douchen, is het aan te raden om voor een camping te kiezen.

Houd rekening met andere campers

Zet de camper in dezelfde richting als andere campers, zodat je meer privacy hebt. Houd minstens enkele meters afstand tussen de campers voor brandveiligheid. Soms is dit niet mogelijk en moet je je aanpassen aan de omstandigheden.

Zorg voor een goede omgang met huisdieren

Houd je huisdieren in de gaten en zorg ervoor dat ze geen overlast veroorzaken. Ruim eventuele uitwerpselen goed op. Houd de honden altijd aan de riem, niet iedereen is immers blij met honden.

Respecteer de omgeving en omwonenden

Gebruik de camper discreet binnen de bebouwde kom en houd daarbij rekening met omwonenden. Leeg het chemisch toilet alleen op daarvoor bestemde plaatsen. Het niet gebruiken van toiletvloeistof bij het legen is erg onbeleefd naar medekampeerders toe vanwege de geur die vrijkomt. Afvalwater moet worden geloosd op speciale locaties en zeker niet binnen de bebouwde kom, in waterlopen of bij groeiende gewassen. Zelfs het lozen van schoon water moet netjes gebeuren om verdachte situaties te voorkomen.

Kies de juiste overnachtingsplaats

Blijf niet op een parkeerplaats langs de snelweg staan, dit is rumoerig en vergroot de kans op inbraken. Zoek liever naar een rustig dorpje. En als je om wat voor reden dan ook twijfelt aan de veiligheid van de plek, zoek dan een andere plaats. Zorg er altijd voor dat je de overnachtingsplaats netjes achterlaat.

Wij wensen u een fijne en geslaagde campervakantie!